ČAJ

V tej kategoriji ni izdelkov
ČAJ

V ponudbi imamo okrog 150 vrst čajev z vseh koncev sveta, ki sodijo v sam vrh ponudbe v Evropi.

Več

Podkategorije

  • ČRNI ČAJ

    Od vseh čajev na svetu se največ popije črnega čaja (okoli 2/3 svetovne potrošnje). Črni čaj je močno fermentiran, prijetnega okusa in arome ter poživljajoč. Črni čaji se med seboj razlikujejo glede na geografsko področje pridelave.

  • ČRNI AROMATIZIRAN ČAJ

    To so čajne mešanice na osnovi črnega čaja in z njimi se skuša zadovoljiti individualnost široke palete okusov čajnih ljubiteljev.

  • ZELENI ČAJ

    Čaj z najdaljšo zgodovino. Okoli pet tisočletij nazaj segajo njegovi prvi začetki. Danes se pridobiva zeleni čaj iz delno fermentiranih-oksidiranih lističev Camellie sinensis. Sveže obrane lističe čajevca takoj toplotno obdelajo (20 sekundno praženje z vročim zrakom pri 100°C).

  • ZELENI AROMATIZIRAN ČAJ

    Aromatizirani zeleni čaji so zeleni čaji, ki so jim dodane druge naravne sestavine, da se tako dobijo različne nove kombinacije okusov in arom.

  • BELI ČAJ

    Beli čaj je ime za neobdelane in nefermentirane lističe pravega čajevca. Isti lističi se uporabljajo tudi za izdelavo zelenega čaja, oolonga in črnega čaja, le da so pri teh fermentirani. Beli čaj pogosto vsebuje tudi brste in mlade lističe čajevca, ki vsebujejo manj teina, zaradi česar je vsebnost kofeina v belem čaju nižja od vsebnosti v drugih čajih.

  • SADNI ČAJ

    Odličen osvežilen in vitaminsko bogat napitek za staro in mlado ter za vsako priložnost. Obstajajo različne sadne mešanice in mnogo okusov.

  • ZELIŠČNI ČAJ

    Zeliščne čajne mešanice so poznane po blagodejnih učinkih na naše telo, harmonijo, dobro počutje in osvežitev.

  • OOLONG ČAJ

    Oolong čaji so v bistvu črni polfermentirani čaji, saj proces fermentacije čajnih lističev na sredini prekinejo. Zaradi tega združuje mnoge dobre lastnosti črnih in zelenih čajev. Obdelava Oolong čajev je zelo zahtevna in je pretežno ročna, to seveda vpliva na ceno. Oolong čajev navadno ne aromatizirajo. Oolong čaj je postal zelo popularen potem, ko je TV voditeljica Oprah izjavila, da je njej oolong čaj zelo pomagal pri hujšanju. 

  • ROOIBOS ČAJ

    Rooibos čaji iz Južne Afrike ne vsebujejo kofeina, vendar so bogati z vitamini in minerali. Odličen napitek osvežilnega in naravno sladkega okusa je zelo primeren tudi za otroke, nosečnice in doječe matere.

  • MATE ČAJ

    Mate čaj izhaja iz Južne Amerike in je tam dokaj razširjen ljudski napitek. Cenjen je po stimulativnem učinku in mnogih mineralih, ki jih vsebuje. Priporočljiv je tudi pri shujševalnih dietah, saj zmanjšuje občutek lakote.

  • PU-ERH ČAJ

    Pu-erh je zeleni čaj, ki je bolj črn od najbolj črnega čaja, je domnevno najstarejši čaj na svetu, naslednik izvornega čaja jugozahodne kitajske province Yunnan, »dežele večne pomladi«.

    Kako se prideluje?
    Kitajci varujejo postopke predelave, o kateri po svoji zanimivi navadi sicer povedo marsikaj, le bistvenega ne. Kolikor je znano, pu-erh naredijo iz zelenega čaja, za katerega obrane lističe hitro segrejejo v posodi in jih nato z več ponovitvami zvijajo in svaljkajo ter sušijo na soncu. Posušen, po drugih podatkih pa le napol narejen, zeleni čaj takoj po obdelavi za določen čas zaprejo v topel prostor z visoko zračno vlago, ga cepijo s kulturo mikroorganizmov ter dovajajo zrak.

    Kakšen je Pu-erh?
    Je rdeče-črne barve. Drugi preliv je izrazito kostanjevo rjav, tretji pa malo manj. Ima okus po zemlji in nekoliko tudi po plesni. Zaradi fermentacije, ki se sploh nikoli ne ustavi, se ves čas spreminja in zori dolga leta. Podobno kot vino, starejši kot je, boljši okus ima in z leti še povečuje svojo kakovost.

    Zakaj pijemo pu-erh?
    • zmanjšuje stopnjo maščob,
    • spodbuja prebavo,
    • ogreva in čisti želodec,
    • spodbuja nastajanje sline in zmanjšuje žejo,
    • razganja učinke alkohola in osvežuje um,
    • znižuje trigliceride in holesterol,
    • znižuje povišano sečno kislino v telesu,
    • pomaga pri izkašljevanju,
    • odpravlja zadah,
    • odpravlja zaprtje,
    • pospešuje razstrupljevalno delovanje jeter,
    • pospešuje izločanje strupenih snovi,
    • je v pomoč proti osteoporozi.

    Priprava in priporočljiva uporaba:
    1 čajno žličko prelijemo z 2 dl vrele vode
    in precedimo po 3 do 5 minutah.
    Prelijemo lahko 2 do 3 krat.
    Priporoča se pitje 1 do 2 skodelici dnevno.

  • LEDENI ČAJ

    Vsak čaj lahko uporabimo za pripravo ledenaga čaja. Pripravimo ga na enak način, kot je priporočeno za posamezno vrsto čaja in na koncu ga ohladimo. 
    Za poletje, zaradi večjih količin zaužite tekočine, priporočamo sadne, rooibos in zeliščne čaje, saj ti ne vsebujejo teina. 
    Ledeni čaj je odlična zamenjava za nezdrave gazirane pijače, kar je dvakrat dobro za nas: 
    • odžejamo se na zdrav način in 
    • cenovno je tak napitek zelo ugoden.